Dela

Kategorier

 1. Action (30)
 2. Bildbank (17)
 3. Bildbehandling (3)
 4. Bilddokumentation (2)
 5. Event (39)
 6. Helikopter (5)
 7. Interiör (12)
 8. Katalog (13)
 9. Mat (5)
 10. Mode (5)
 11. Modell (29)
 12. Människor (32)
 13. Porträtt (29)
 14. Produkt (35)
 15. Reklam (93)
 16. Reportage (48)
 17. Skidor (13)
 18. Snowboard (7)
 19. Studio (51)
 20. Video (2)

Arkiv

 1. 2017 (6)
 2. 2016 (6)
 3. 2015 (6)
 4. 2014 (9)
 5. 2013 (7)
 6. 2012 (11)
 7. 2011 (20)
 8. 2010 (13)
 9. 2009 (30)
 10. 2008 (18)
 11. 2007 (26)
 12. 2006 (34)
 13. 2005 (25)
 14. 2004 (22)
 15. 2003 (13)

Bloggnyheter om fotografering och fotouppdrag från 2011

Kundtidningsreportage om golvvärme och varmvatten

Vi avslutade reportaget med en bild på skummonstret i bubbelbadkaret

Igår var jag ute på uppdrag för en kundtidning. Reportaget handlade bland annat om hur skönt det är att ha golvvärme och obegränsat med varmvatten. Vi fotograferade hela familjen i köket och givetvis i badrummet.

Efter att vi fått de bilder som behövdes till tidningen dök det här skummonstret upp i badkaret. Inget för tidningen, men definitivt en bra avslutning på fotograferingen.

Tack alla inblandade, speciellt skummonstret!

Kategorier: Människor, Reportage

Bilfotografering Honda NSX

Åkbild på en Honda NSX med rörelseoskärpa

I oktober gjorde jag en fotografering med en sportbil. Tanken var att vi skulle ta åkbilder och stilleben på bilen i eftermiddagssol och bland höstlöv. Vi lyckades tyvärr boka in enda dagen på två veckor med mer moln än sol. Det visade sig också att den allé med ekar som vi skulle fotografera vid ännu inte riktigt nått höstfärger fullt ut.

Vi gav inte upp för det utan gjorde det bästa av de fotoförutsättningar vi fått. I allén tog vi lite åkbilder på bilen. Vi lyckades faktiskt få lite sol ett par gånger med. Bilden ovan är den bilden vi valde att använda som åkbild.

Eftersom allén inte hade tillräckligt med gula och röda höstlöv valde vi att leta upp en bättre fotomiljö. Medan vi åkte runt till tänkbara fotoplatser drev det in mer moln och eftermiddagsljuset gick över till hastig höstskymning.

Vi fick improvisera och bytte höststämning mot ruffig intdustrimiljö. Solen fick ta kväller och vi plockade fram blixtar och batteripack istället för att skapa vårt eget ljus. Inte helt enligt den ursprungliga planen för bildidéer för den här bilfotograferingen, men väldigt kul ändå. En röd bil gör ju sig bra mot en grå trist industribyggnad med. Två "beauty" shots på bilen nedan. Den ena med förare som statist till huvudmotivet.

Stilleben på en sportbil - Honda NSX

Porträtt på Aker med sin Honda NSX sportbil

Kategorier: Action, Porträtt

Produktfotografering i en lagerlokal

Fotografering av produkter i lagerlokal med studioutrustning

Ni som följer min Facebook sida vet att jag i förra veckan var i en lagerlokal och fotograferade.
Kunden ringde strax innan jag skulle åka och frågade om jag hade tagit på mig långkarlsongerna. 
Det var nämligen bara 5 grader i lokalen. Det blev en sväng förbi hemmet och leta upp lite varmare kläder.

Väl framme så började jag rigga blixtljus medan de byggde klart en liten miljö där produkterna skulle fotograferas. Som ni ser på bilden var den en riktig glamourös studio vi ordnade till. Det är inte det som är viktigt utan de slutgiltiga bilderna som ska användas i kataloger och annonser.

Efter en hel dag av byggande och bytande av setups för miljöer och ljus var vi nöjda med att ha hunnit med allt på en dag. Det blev ett värmande bad när jag kom hem.

Dagarna efter fotograferingen ägnades åt bildurval och fotoretusch. Det går med ganska enkla medel att med datorns hjälp förvandla det mesta till något helt fantastiskt bara originalbilden är bra nog. Här nedan finns några av de färdiga bilderna. Bra jobbat miljöstylister och bildbehandlare!

Produktbilder badkar, duschväggar och handtag

Kategorier: Katalog, Produkt

Fotografering till programkatalogen för Thomasgymnasiet 2012

Gymnasieelever på Thomasgymnasiet i elevkorridor

Idag har jag varit på Strängnäs Campus och Thomasgymnasiet. Uppdraget var att komplettera programkatalogen som går ut till alla nior med nya bilder. Bilder på elever från de olika programmen i sin naturliga lektionsmiljö och trevliga bilder på elever i allmänutrymmen på skolan. Till min hjälp hade jag Staffan från Thomasgymnasiet som guidade mig runt till rätt ställen i rätt tid.

Tack Staffan, alla elever som ställde upp som modeller och lärare som lät oss störa era lektioner.

Kategorier: Katalog, Modell, Människor

Bilder till stortavlor vid E20 för marknadsföring av Strängnäs kommun

Bild över Strängnäs hamn med kvarnen och Strängnäs domkyrka som inramning

I fredags fick jag i uppdrag att ta en ny höstbild på kvarnen och Strängnäs hamn. Bilden ska användas på de två stortavlor som finns vid E20 för marknadsföring av Strängnäs kommun. Leverans så snabbt som möjligt.

Målet var att ta en kvällsbild för att få ett varmt inbjudande ljus i bilden, och för att solen då står rätt på himlen i förhållande till motivet. Det är inte ofta det är molnfritt på kvällarna så här års, men med väldigt mycket tur så var vädret i helgen helt perfekt.

Bilden ovan är från en annan vinkel än bilderna till uppdraget. På bilden ovan ramas hamnen in av Strängnäs båda landmärken, kvarnen och domkyrkan.

Kategorier: Bildbank, Reklam

Produktbilder på PET-flaskor mot vit bakgrund

Produktbild på flaskor mot vit bakgrund

Idag har varit en minst sagt spännande dag i fotostudion. En resa i ljussättning kan man säga.

Uppdraget var att produktfotografera åt en kund som gör drycker som säljs i PET-flaskor. Däri låg en del av utmaningen då PET-flaskor är väldigt tunna och inte alls lika enkla att fotografera som glasflaskor. Den andra delen av ljussättningsutmaningen var att produktbilderna skulle fotograferas mot vit bakgrund. Sist men inte minst så är själva drycken i flaskorna färglös!

Det krävde en hel del tankeverksamhet, tester av ljussättning och placering av svarta skivor för reflektioner innan jag hittade ett fotomanér som fungerade. Nu var det äntligen dags att fotografera de olika produkterna. De skulle fotograferas både som de är och med vattendroppar på.

Utsnitt på en produkt i de båda varianterna ser ni ovan. Notera att produkten med vattendroppar på fick en lägre kontrast än den vanliga. Man lär så länge man lever!

Kategorier: Produkt, Studio

Racingbilder från Pro Superbike och STCC i Karlskoga

Magnus Macke Granstedt roadracing i Pro Superbike klassen

I helgen var jag till Gelleråsen i Karlskoga för att fotografera Magnus Macke Granstedt som kör roadracing i Pro Superbike klassen. Det var ett tag sen jag fotograferade racing på en tävling, så det var kul att stå ute på banan igen.

Det var en STCC helg i Karlskoga vilket betydde att förutom roadracing var det heat i STCC, JTCC, Camaro Cup och Carrera Cup. Självklart passade jag på att fotografera bilracingen med. Här nedan en bild på Richard Göransson i sin BMW som tog hem segern i båda STCC heaten.

Richard Göransson WestCoast racing BMW i STCC klassen

Kategorier: Action, Event

Bilder till reportage om miljöbränsle i kundtidning

Reportagebild på matrester från restaurang som blir biobränsle

Jobbade idag med bilder till en kundtidning. Reportaget handlade om att matrester från golfrestaurangen blir biobränsle. Journalistens bildidé var att vi häller det i tanken på en bil. Japp det är precis vad vi gjorde. Illustrativt och med en hel del humor såklart. Av ren tur lyckades vi hitta en miljöbil på parkeringen som vi kunde låna för extra effekt.

Till reportaget fotograferade vi även en hel del mer normala bilder från restaurangen.

Kategorier: Människor, Reportage

Fotografering av Anna Petermann till artikel i magazine

Porträttbild av Anna Petermann utomhus

Idag åkte jag hem till Anna Petermann tillsammans med en frilans journalist för japanska Giorni magazine. Vi skulle göra ett reportage om Anna, hennes hus och klädstil. Japanerna är mycket intresserade av scandinavisk design och inredning. Efter att ha tagit bilder på interiör i huset och i Annas ateljé tog jag några olika porträtt på Anna för att visa hennes klädstil. Bilden ovan gillade jag mest. Bra jobbat Anna och tack för gästfriheten!

När höstnumret av Giorni landat i brevlådan lägger jag upp några sidor i galleriet.

Kategorier: Interiör, Människor, Reportage

Bilder på referensobjekt åt Byggfokus

Takläggning i Eskilstuna med utsikt över Eskilstunaån

Idag hjälpte jag Byggfokus att bilddokumentera några av de projekt de arbetat med. Vi åkte runt och fotograferade interörbilder och exteriör på ett par platser i Strängnäs. Sen for vi vidare till Eskilstuna där de precis avslutat en takrenovering. Fotograferade från skylift för att hitta de rätta vinklarna. Sämre arbetsplats kan man ha en dag som denna :)

Bilderna kommer användas på Byggfokus hemsida som lanseras i augusti.

Kategorier: Interiör, Människor, Reklam

Bilder till reportage om energieffektivisering i Fastighetstidningen

Eleverna kan följa skolans energiförbrukning direkt i sin iPhone eller Android mobil

Idag var jag utskickad på uppdrag av Intellecta Publicisterna för att ta bilder till fastighetsägarnas branschtidning Fastighetstidningen. Reportaget handlade om energieffektivisering på Europaskolan i Strängnäs. Där kan lärare och elever bla ta del av hur energianvändningen ser ut i realtid på skärmar i lokalerna, via webben och i sina iPhone och Android mobiler.

Bilden ovan visar en grupp elever som tittar på energiförbrukningen månadsvis via en iPhone.

Kategorier: Människor, Reportage

Bilder från produktion till företagsbroschyr

Precision i tillverkningen

Leine & Linde har producerat en ny översiktsfolder för sina produkter. Förutom produktbilderna har jag även fotograferat miljöbilder från verksamheten. Bilden ovan är från produktionen och ska symbolisera precision och hightech. I foldern är bilden stående men här beskuren till liggande format.

Kategorier: Katalog, Reklam

Foto till reportage om keramikern Lisa Larson

Keramikstudion Gustavsberg

De senaste två dagarna har jag arbetat på uppdrag av japanska magazinet Giorni. Uppdraget har varit bilder till en serie artiklar om keramikern Lisa Larson.

Dag 1 tillbringade vi i Keramikstudion där produktion av Lisas verk sker. Väldigt spännande och mycket kul att se hur det går till. Bilden ovan visar tjejerna som målar de olika figurerna. I min iver att ta bilder råkade jag stöta ner en av katterna som syns nere till höger i bild. Den gick i tusen bitar. Franco som sköter verkstaden sa att det gör inget, men jag fick ett par dystra ögonkast från tjejerna vid borden.  

Dag 2 träffade vi Lisa och Gunnar Larson i deras hem. Artiklarna skulle handla om bla annat svensk inredning och Lisa som något av en mode ikon för äldra japanska kvinnor. Så efter att vi farit runt och fotograferat interiör fick Lisa agera modell på tre olika platser i huset med tre olika klädset. Bilden nedan är ett av dessa och tagen i Lisas ateljé.

Porträtt av keramikern Lisa Larson i hennes ateljé

Tack Lisa, Gunnar och Johanna för ett trevligt bemötande och en god lunch.

Kategorier: Människor, Reportage

Fotografering av Stina Wirséns till japanskt magazine

Porträttbild på Stina Wirsén fotograferad i hennes ateljé

Det japanska mediahuset Crayonhouse kontaktade mig för en fotografering i Stockholm. Deras chefredaktör skulle komma till Sverige för att göra en artikel om Stina Wirsén som har en del av sina produkter på deras förlag.

Jag hade ingen aning om vem Stina var innan jag träffade henne, men det visade sig såklart att vi hade läst flera av hennes böcker för våra barn, som Rut & Knut och VEM böckerna.

Hela intervjun och jobbet började med en lång fika eftersom Stina glömt nycklarna till ateljén och hennes syster fick rycka ut och låsa upp (nej det är inget aprilskämt trots att det är 1 april). Det gjorde ingenting för vi hade jättetrevligt. Tack för ett trevligt bemötande Stina.

Nu är det bara att vänta på att det japanska magazinet ska dimpa ner i brevlådan.

Kategorier: Människor, Reportage

Bilder på referenskunder till Sevab

Kundporträtt referenskund Sevab

Jag har precis avlutat en serie kundporträtt till Sevab. Bilderna ska användas i en broschyr för elförsäljning.
Förutom porträtt fotograferade jag en hel del miljöbilder hos kunderna. Bilden ovan är på Maria Axén från SAFE.

Kategorier: Människor, Reklam

Referensbilder på interiör och exteriör till Insulanders Bygg

Nyrenoverad portgång i brf Vägaren på söder i Stockholm

I veckan har jag arbetat på uppdrag av Insulanders Bygg med att bilddokumentera olika referensobjekt. Jag har fotograferat ombyggda bostadsrätter, restauerade kulturfastigheter och som på bilden ovan renoverade portgångar och entréer. Bilden är från brf Vägaren på söder i Stockholm, 2006 utsett till Stockholms fulaste byggnad.

Efter ett par turer till Stockholm var det tryggt att komma till Strängnäs och fotografera objekt igen, som tex nyrestaurerad Domprostgården i Strängnäs (bilden nedan).

Exteriörbild på Domprostgården i Strängnäs

Kategorier: Interiör

Fotosudion full av clowner

Sjukhusclownen Tant Prick och hennes clownkompisar

Studion blev idag invaderad av fyra sjukhusclowner. Det var clowner och clownattribut högt och lågt.
Ganska enkelt jobb med att få de att posera och kul hade vi med.

Bilderna ska bli affischer och marknadsmaterial till clowngänget, så de levererades helt oretuscherade vidare till de som ska göra det materialet.

Tack till Tant Prick & Co. Ni gör ett underbart jobb!

Kategorier: Reklam, Studio

Produktbilder på Lambretta klockor designade av You inspire me

Produktbild på Lambretta klocka designad av Carin Adlén

Carin Adlén på You inspire me har tillsammans med Lambretta watches designat en klocka i retrostil i två varianter, svart ocj vitt. Jag har hjälpt till med att ta produktbilder på klockorna och andra produkter i studion denna vecka.

Bilden ovan är en ur en serie närbilder på boett och urtavlan.

Kategorier: Produkt, Reklam, Studio

Porträtt och pressbilder på ledning och nyckelpersoner

Pressbild på Sevabs vd Lena Lundberg

Under gångna veckan har hela ledningsgruppen och nyckelpersoner på Sevab besökt min fotostudio. Anledningen har varit att Sevab uppdaterar sin bildbank med nya pressbilder och sin hemsida med nya porträtt på medarbetare.

På bilden ovan syns VD Lena Lundberg.

Kategorier: Porträtt, Studio

Fotostudion skinande ren och full av modeller i städutrustning

Bilder på personal i arbete till bildmontage på hemsida

Städpersonal med polermaskiner, dammsugare och städutrustning framför kameran hela dagen. Bilderna är till SSH Städs nya hemsida. Där ska de monteras in i olika budskap på startsidan. Här ovan ett axplock av bildvarianter och poser vi fotograferade. Det kommer bli superkul när det är klart. Kika in på www.renomtanke.se om ett par månader för att se hur det blev.

Kategorier: Modell, Reklam, Studio